Pojemność doniczkiWysokość sadzonki
0,5l - 1,5l0,1m - 0,3m

Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare)

Dostępny
Orientacyjny termin wysyłki: 10 dni roboczych
Cena promocyjna 8,00 zł Normalna cena 12,00 zł
Krótki opis
Pachnący, zielony i bardzo zdrowy koper włoski, zwany fenkułem, to roślina o wielu zaletach. Warto go jeść jak najczęściej, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i pozytywnie działa na nasze zdrowie.
  • Docelowa wysokość 2,00m
  • Termin kwitnienia lipiec, sierpień, wrzesień
  • Mrozoodporność średnia
  • Stanowisko słoneczne
  • PH gleby każde
  • Łatwość upraw łatwa
  • Kolor kwiatów odcienie żółtego
  • Super cecha anyżowy zapach
Więcej informacji
Pszczoła radzi
  • stanowisko: wymaga ciepłego, słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska
  • gleba: żyzna, przepuszczalna
  • nawożenie: nie wymaga
  • podlewanie: nie toleruję nadmiaru wody, nie lubi być przelana
  • gęstość nasadzeń: najlepiej będzie rosnąć, jeśli pomiędzy roślinami zostawisz 45cm odległości
  • sadzenie: sadź na wiosnę do gruntu, gdy temperatura powietrza utrzymuje się powyżej 10 stopni
  • forma: zioło
Czym zachwyciła pszczołę
  • Koper włoski jest rośliną niemalże w całości jadalną, mającą ostry, lekko słodkawy posmak. Należy do rodziny selerowatych, dwuletnich, czasem również bylin. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego i tam jest szeroko stosowany w kuchni, zarówno jako warzywo, jak i przyprawa powstająca ze zmielonych nasion.
  • Wyróżnia się prostymi, nagimi i żebrowanymi łodygami, które pokrywa woskowany nalot.
  • U dorosłych roślin łodyga jest pusta. Pędy roślinne są silnie rozgałęzione i skrętolegle ulistnione pierzastymi liśćmi o długości około 30 cm.
  • Wraz z łodygą tworzą u podnóża rośliny jadalną, bulwiastą cebulę, która przechodzi w żółtawobiały korzeń palowy.
  • Wykorzystywany jest jako dodatek do zup oraz na surowo w sałatkach (np. z pomarańczami).
  • Można przygotować z niego carpaccio, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą, sosem vinegret lub octem balsamicznym zmieszanym z miodem. Posypać parmezanem, pestkami dyni czy orzechami włoskimi.
  • Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz B i jest także doskonałym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Ma bardzo niską wartość energetyczną: 27 kcal w 100 g, dlatego koper włoski jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o linię
  • Z kwiatów zawiązują się aromatyczne nasiona.
Docelowa wysokość 2,00m
Termin kwitnienia lipiec, sierpień, wrzesień
Mrozoodporność średnia
Stanowisko słoneczne
PH gleby każde
Łatwość upraw łatwa
Kolor kwiatów odcienie żółtego
Super cecha anyżowy zapach
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Fenkuł włoski, koper włoski (Foeniculum vulgare)
Twoja ocena